Elektroniikka kehittyy jatkuvasti vaikuttaen meidän jokaisen päivittäiseen arkeen. Emme voi välttyä käyttämästä erilaisia elektronisia laitteita niin töissä, kotona kuin harrastuksissa. Palvelujen karsiminen on vienyt monia palveluja verkkoon ja tämä suuntaus on varmasti kasvava trendi.
Viihde-elektroniikan ensiaskeleet otettiin 1838 Lontoossa, jossa ensimmäinen kaupallinen lennätin aloitti toimintansa. Tästä lähtien kehitys on ollut huimaa ja nyt vuonna 2016 olemme pisteessä missä lähes jokaisella ihmisellä on ainakin älypuhelin. Älykkäästä elektroniikasta on tullut osa normaalia arkeamme ja toimiminen ilman sen apua on tänä päivänä jopa vaikeaa.
Ihmisen tarve keksiä uutta ja kehittää omaa toimintaansa on johtanut siihen että älykäs elektroniikka näkyy meillä tällä hetkellä lähes kaikessa. Vain osan mainitakseni… imurit, kahvinkeittimet, televisiot, puhelimet, audiolaitteet ja tietenkin tietokoneet ovat kaikki äly-laitteita. Älykkäät laitteet pystyvät kytkeytymään esimerkiksi Bluetoothin, Wifin, 3G tai 4G avulla verkkoihin ja toisiin laitteisiin. Älylaitteiden määritelmään kuuluu että ne pystyvät toimimaan myös jossakin määrin interaktiivisesti ja itsenäisesti.
Älylaite trendit 2016
- Älylaitteiden henkilökohtaisten assistenttien käyttö, kuten Applen Siri
- Mobiiliostaminen ja maksaminen yleistyy entisestään
- Somemarkkinnoin jatkuva kasvu
- Viestisovellusten kasvaminen vieläkin suositummiksi
- Internetin käyttö pääasiallisesti mobiililaitteella
- Digitaalinen media menee ohi ns.normaalin median
Me ihmiskunta, olemme kutoneet itse itsemme tiukkaan älylaitteiden verkkoon ja paluuta sieltä ei enää ole. Kysymys kuuluu, haluammeko edes pois älylaitteiden alaisuudesta. Älylaitteet ovat helpottaneet jokapäiväistä elämäämme, tuoneet meille lisää vapaa-aikaa, viihdyttävät, apua tarvittaessa auttavat, opastavat meitä liikkumaan ja syömään oikein sekä paljon muuta hyödyllistä. Kun lähdemme punnitsemaan etuja ja haittoja, veikkaan että etujen vaakakuppi kallistuu enemmän.
Helposti ajattelemme että vanhemman ikäluokan älylaitteiden käyttö on vähäistä. Näin varmastikin on ollut aiemmin, mutta enenevässä määrin erilaiset älylaitteet tulevat auttamaan ikääntyvää väestöä pysymään omatoimisena ja asumaan mahdollisimman pitkään omassa kodissaan ja selviytymään paremmin normaaleista arjen askareista. Emme voi siis yleistää ja ajatella että älylaitteiden hyödyt tai käyttö koskevat vain nuorempia ihmisiä, älylaitteet pystyvät tarjoamaan jokaiselle jotakin.
Loppupäätelmänä voisi sanoa että älylaitteiden yleistyminen kiihtyy, halusimme sitä tai emme. Tutkimusyhtiö IDC on arvioinut, että viiden vuoden kuluessa yli 200 miljardia laitetta on liitetty verkkoon ja luulenpa ettei sen kasvu ja kehitys tähän lopu.