Mikä on DeFi?

Kryptovaluuttojen ala on kasvanut aivan jättimäisen suureksi vuosien saatossa. Ne eivät ole enää pelkästään fiat-valuutan kaltaisia vaihtoehtoja, joita voidaan käyttää maksuja varten, vaan ne tarjoavat paljon enemmän kuin vain tämän. Yksi suosituimmista käyttötarkoituksista on DeFi, joka on nousi nopeasti suosioon sen ensimmäisen esittelyn jälkeen.

Mutta mikä DeFi edes on, mihin sitä voidaan käyttää ja mitä hyötyjä tai heikkouksia siihen liittyy? Tämä artikkeli tulee vastaamaan aivan kaikkeen mahdolliseen aiheesta, jotta sinulle selviää välittömästi voisiko se olla sinulle sopiva mahdollisuus. Lisäksi artikkelin avulla tulet ymmärtämään, mistä edes puhutaan, kun DeFi mainitaan.

Mikä DeFi oikein on?

Aloitetaan siis aivan perusteista eli siitä, mitä DeFi oikein tarkoittaa. Se on lyhenne sanoista decentralized finance, eli hajautettu rahoitus. Kyseessä on sateenvarjo temi tietynlaisille taloudellisille toiminnoille. Nämä taloudelliset toiminnot ovat käytettävissä tietyillä lohkoketjuilla.

Ensimmäinen lohkoketju, joka esitteli tämän mahdollisuuden oli ethereum. Se olikin yksi ensimmäisistä vaihtoehdoista kryptovaluuttojen alalla, joka mahdollisti muutkin toiminnot kuin vain maksujen suorittamisen. Siitä syystä näillä toiminnoilla, mukaan lukien DeFi:llä, oli suuri vaikutus Ethereumin nopeasti nousevaan suosioon.

Kyseessä on todellakin sateenvarjo termi, eli sillä voidaan tarkoittaa monia erilaisia taloudellisia toimintoja. Näihin kuuluu yleisesti ottaen monet mahdollisuudet, joita pankit tukisivat normaalisti. Näitä on esimerkiksi lainaaminen, vakuutuksen hankkiminen ja muut vastaavat toiminnot. Ainoa ero on se, että ne eivät tapahdu pankin kautta vaan lohkoketjun päällä.

Miten DeFi oikein toimii?

Miten DeFi toimintoja voidaan oikein käyttää? Tämä riippuu hieman siitä, minkä lohkoketjun päällä kyseinen toiminto tapahtuu. Kuitenkin kaikista yleisin vaihtoehto on vieläkin tietenkin Ethereum, joka on maailman toisiksi suosituin ja kuuluisin lohkoketju. Tätä käytettäessä käyttäjät käyttävät ohjelmistoja nimeltään dapps. Tämä on lyhenne nimestä decentralized apps eli hajautetut sovellukset.

Näitä mahdollisuuksia käytettäessä, käyttäjän ei tarvitse täyttää minkäänlaisia paperitöitä, mikä kiinnostaa monia. DeFi toimintojen avulla voit lainata sinun kryptojasi muille tehdäksesi tuottoa. Sen lisäksi voit saada lainan hakemalla sitä nopeasti. Kaiken tämän lisäksi voit tietenkin käydä kauppaa krypto varoistasi, säästää tulevaisuutta varten tai ostaa johdannaisia.

Vaikuttaako Ethereum lohkoketjun muutos sen toimintoihin?

Koko kryptovaluuttojen maailma kohahti vuonna 2022, kun Ethereum julkaisi vihdoin uuden 2.0 versionsa. Tämä versio muuttaa monia asioita lohkoketjun kannalta, aloittaen sen energiankulutuksen pienentämisestä aivan murto-osaan. Ethereum 2.0 toi mukanaan aivan uuden protokollan lohkoketjulle, mikä viittaa siihen miten uusia lohkoja luodaan ketjuun.

Koska kyseessä on näin suuri muutos, tietenkin monia kiinnostaa tietää, mitä kaikkia vaikutuksia sillä on Ethereumin toimintoihin. Oikeastaan uuden version vaikutukset eivät ole artikkelia kirjoittaessa vielä nähtävillä, mikä tulee Ethereum lohkoketjun tarjoamiin toimintoihin. Tämä johtuu siitä, että Ethereum 2.0 ei ole vielä aivan kokonaan valmis. Tulevaisuudessa Ethereum tulee vaihtamaan sisäisiä toimintatapojaan protokollan lisäksi. Tämän ansiosta toiminnoista saadaan vielä nopeampia ja käyttäjäystävällisempiä, mikä on tietenkin hieno asia.

Mitä vahvuuksia ja heikkouksia DeFi:llä on?

Aivan kuten kaikkiin muihinkin asioihin, myös DeFi toimintoihin liittyy joitakin hyötyjä ja heikkouksia. Hyötyihin kuuluu muun muassa se, että se on täysin avoin, eli voit käyttää vain kryptolompakkoa niiden käyttöön. Lisäksi voit suorittaa toimintoja salanimen alla, mikä lisää turvallisuutta.  Kaiken tämän lisäksi DeFi toimintojen käyttäminen on joustavaa ja nopeaa.

Heikkouksiin kuuluu muun muassa se, että Ethereumin kurssin muutokset voivat vaikuttaa toimintojen hintoihin. Sen lisäksi, sinun pitää tietenkin säilyttää kaikki tiedot itse verotusta varten. Toisaalta tämä kulkee käsi kädessä DeFi toimintojen salliman itsenäisyyden kanssa, joten monet osaavat tähän varmastikin varautua.