Millainen puhelin?

Monesti eri puhelinbrändien suosituimmista ja kalliimmista lippulaivamalleista tehdään halvempi versio, joka kulkee nimellä Lite. Se on ikään kuin kevyempi ja yksinkertaisempi versio suosituistaja kalliista malleista. Monilla on epäileväinen asenne näitä kevytmalleja kohtaan, ja välillä ihan syystä. Onko sitten järkevää ostaa kaksin- tai jopa kolminkertaisen hinnan omaava alkuperäismalli, vai ajaako tämä yksinkertaistetumpi versio saman asian?

P9 vai P9 Lite?

Mitä näissä on eroa?

Otetaanpa esimerkiksi Huawein vuoden 2016 lippulaivamalli P9, jossa on muun muassa erinomaisen hyvä kamera, joka on tehty yhteystyössä suositun kameramerkin Leican kanssa. Kamerassa on erikseen kaksi kameraa, josita toinen keskittyy kuvakohteen etäisyyteen, ja toinen väreihin. Kameraa voi käyttää perinteisesti automaatilla ja yksinkertaistetuilla ominaisuuksilla, tai parannelluin ominaisuuksin manuaalisesti, järjestelmäkameran ominaisuuksin.

Tästäkin nerokkaasta puhelimesta on kehiteltynä yksinkertaistetumpi, halvempi versio, jotta suuremmalla joukola olisi mahdollisuus ja halu ostaa tämä puhelin. Mitä eroaon sitten Huawei P9:llä sekä Huawei P9 Litella? Onko käyttökokemuksessa valtaisaa eroa, entä puhelimen käyttöikä, nopeus sekä muisti?

Käyttökokemukselta peruskäyttäjällä ei paljoakaan eroa ole, kumpaa puhelinta käyttää. Sen sijaan teknisemmät speksit ovat hieman erilaiset Liten ja normaalimallin välillä. Näissäkään ei paljoa eroa le, muta esimerkiksi prosessorin kellotaajuus on normaaliversioss 2.5 Ghz, kun Liteversiossa vastaava lukema on vain 2 Ghz. Prosessori on myös hieman eri laatua näissä kahdessa laitteessa: lippulaivamallissa prosessorina on Kirin 955, kun taas Litemallissaa se on Kirin 650. Myöskin rinnakkaissuodattimien taajuus on hieman laajempi alkuperäisessä mallissa.

Valitse puhelin, jonka ominaisuudet sopivat juuri sinun käyttöösi

Teknisiä speksejä voisi vertailla pilvin pimein, ja tehdä niistä teoreettista analyysiä. Älypuhelimet ovat kuitenkin luonnollisesti tarkoitettu päivittäiseen käyttöön, ja sen takia onkin järkevämpää lähteä pohtimaan, että mitä ominaisuuksia juuri sinä haluat puhelimeltasi. Mikäli puhelimen käyttösi rajoittuu vain tiettyihin perustoimintoihin, kuten soittamiseen ja sähköpostin tarkistamiseen, ei välttämättä kannata maksaa suuria määriä hieman paremmasta prosessorista, isommasta muistista sekä lisäominaisuuksista. Esimerkiksi P9:ssä tuettuja videokuvamuotoja on myös huomattavassti enemmän normaaliversiossa kuin Litessä, mutta sinun kannatta miettiä, onko tämä sitä mitä sinä puhelimeltasi haet.

Kamera on P9:ssä huippuluokkaa, ja jos haluat panostaa valokuvaukseen älypuhelimellasi, sinun kannattaakin ehkäpä harkita juuri tätä Huawei P9:n täysversiota. Jos tämä taas ei ole oleellista, voit aivan hyvin pohtia myös Liteversion hankkimista. Ei siis kannata kaupassakaan hämääntyä myyjien halusta myydä tietenkin kalleinta mallia, vaan mieti etukäteen, mitkä ominaisuudet ovat sinun päivittäiselle käytöllesi olennaisimpia. Näin osaat myöskin kysellä paremmin ammattilaisilta, mitä olet etsimässä. Yksi asia, mitä on melko usein hyvä kuitenkin pohtia, on muistin suuruus. Vaikket ajattelisikaan ottaa hirveästi videota ja kuvia puhelimellasi ja tallentaa niitä puhelimellesi, vaiktutaa muistin koko myös puhelimen nopeuteen. Mikäli tallennustila täyttyy nopeasti, puhelimen käyttö hidastuu. Tässäpä siis jotain perusasioita meitittäväksi ennen puhelimen ostopäätöksen lukkoon lyömistä!