Mikä on DeFi?

Kun yhä useampi ihminen on sijoittanut viime vuosina kryptovaluuttoihin, on myös yhä useampi ollut kiinnostunut ostamaan digitaalisen lompakon omien kryptovaluuttojen säilyttämistä varten. Ledger Nano S on yksi suosituimmista laitteistolompakoista ja se sopii kaikille sijoittajille, joilla on vähintään yli 500 euron edestä kryptovaluuttoja.

Ledger Nano S on siis laitteistolompakko, josta näkee käytettävän myös termejä kylmä lompakko, hardware-lompakko ja offline-lompakko. Kyseessä on siis käytännössä USB-tikun näköinen laite, jossa voit säilyttää privaattiavaimesi turvallisesti. Turvallisuus johtuu ennen kaikkea siitä, että lompakkoosi ei pääse netin kautta hakkeroitumaan.

Miten laite toimii?

Ledger Nano S tarjoaa sinulle turvallisen offline-ympäristön yksityisille avaimillesi. Kun ostat esimerkiksi Ethereumia, varat voi tallentaa suoraan lompakkoon, ja voit tarkastella niitä verkossa olevan Ledger Live -sovelluksen kautta. Moni on tankannut Nano S:ään Ethereumia, koska sen uskotaan olevan monipuolisempi ja kehittyneempi versio Bitcoinista. Tietoja eri kryptovaluutoista kuten Ethereumista jakaa virtuaalivaluutat.net.

Laite on myynnissä useissa verkkokaupoissa. Kun olet ostanut laitteen, saat postissa pienen paketin, joka sisältää laitteen lisäksi USB-kaapelin ja ohjeet. Laitteen käyttöönotto on helppoa, ja selkeät vaiheittaiset ohjeet löytyvät sekä Ledger Live -verkkosovelluksesta että itse laitteistolompakon viralliselta verkkosivustolta.

Kryptovaluuttojen säilyttäminen on todella helppoa Ledger Nano S:n avulla. Se tukee useita kryptovaluuttoja, kuten Bitcoinia, Ethereumia ja Litecoinia. Voit halutessasi käyttää myös muita kolmannen osapuolen lompakoita kolikoittesi tallentamiseen. Kun lompakko on perustettu, sinun on määritettävä se luomallasi PIN-koodilla. Tämä estää ketään pääsemästä käsiksi varoihisi, jos laite joskus päätyy heidän haltuunsa.

Kuumat ja kylmät lompakot

Kryptovaluutoille tarkoitetuista lompakoista käytetään usein termejä kylmä lompakko ja kuuma lompakko, mutta mitä ne oikeastaan tarkoittavat? Kuuma lompakko tarkoittaa digitaalista lompakkoa, joka on yhteydessä internetiin, kun taas kylmä lompakko on offline-tallennuslaite. Ledger Nano S kuuluu kylmien lompakoiden luokkaan, ja se tarjoaakin turvallisen tavan säilyttää kolikkojasi ilman, että sinun tarvitsee huolehtia tietoturvaloukkauksista verkossa.

Laite ei ole paras mahdollinen lompakko, jos käyt kauppaa kryptovaluutoilla useasti ja haluat liikutella varojasi usein lompakon ja kaupankäyntipörssin välillä. Kuuma lompakko sopiikin tällaisessa skenaariossa paremmin, vaikkakin se tarkoittaa käytännössä hieman heikompaa tietoturvan tasoa.

Ledger Nano S:n lisäksi muita suosittuja kylmiä lompakoita ovat esimerkiksi Trezor One ja Keepkey, jotka tarjoavat vastaavanlaisen turvallisuustason. Trezor One on hieman halvempi kuin Ledger Nano S, kun taas Keepkey on kalliimpi.

Kenelle Ledger Nano S on tarkoitettu?

Kaiken kaikkiaan Ledger Nano S on loistava vaihtoehto kaikille, jotka haluavat säilyttää kryptovaluuttojaan turvallisesti ilman, että heidän tarvitsee huolehtia tietoturvaloukkauksista verkossa. Se tarjoaa myös helppokäyttöisen käyttöliittymän ja tukee monia erityyppisiä kryptovaluuttoja.

Ledger Nano S:n hinta on tällä hetkellä noin 60 euroa, kuin taas uudempi malli Nano X on noin 150 euroa. Nano S:n saa siis melko edulliseen hintaan, ottaen huomioon kuinka paljon hyötyä siitä on ja kuinka paljon jotkin muut offline-lompakot maksavat.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että laitteistolompakot eivät ole ainoa vaihtoehto kryptovarojen turvalliseen säilyttämiseen. Voit käyttää myös paperilompakoita tai salattua kiintolevyä. Riippumatta siitä, minkä tyyppisen lompakon valitset, on tärkeää noudattaa kaikkia tarvittavia varotoimia, kun säilytät kryptovaluuttoja verkossa tai offline-tilassa.

Mitkä kryptovaluutat ovat tuettuja?

Ledger Nano S tukee monia eri kryptovaluuttoja, näihin kuuluu muun muassa:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Litecoin
  • Dash
  • Zcash
  • Ripple
  • Cardano

Laite tukee siis myös hyvin mielenkiintoista Cardanoa (ADA), joka on hajautettu lohkoketjualusta ja kehitetty mullistamaan kryptovaluuttojen toimintatapa. Se hyödyntää proof-of-stake-konsensusprotokollaa ja ainutlaatuista algoritmia turvallisten transaktioiden ja älykkäiden sopimusten helpottamiseksi.

Laite tukee käytännössä kaikkia suosittuja kolikoita, joten varsinkin aloittelijalle laite sopii hyvin.  Lisäksi laite on monivaluuttainen, mikä tarkoittaa, että voit tallentaa useita kolikoita yhteen laitteeseen. Tämä helpottaa salkun hallintaa ja sijoitusten seuraamista.

Jos tarvitset enemmän tallennustilaa, voit myös käyttää kolmannen osapuolen lompakoita, kuten MyEtherWallet tai Electrum, lisäkolikoiden tallentamiseen. Nämä lompakot eivät ole yhtä turvallisia kuin laitteistolompakot, mutta ne tarjoavat enemmän joustavuutta silloin kun sitä tarvitaan.

Onko laite turvallinen?

Ledger Nano S on yksi turvallisimmista saatavilla olevista lompakoista, ja se käyttää hyvin kehittynyttä turvajärjestelmää varojen suojaamiseksi. Siinä on suojattu siru, joka tallentaa yksityiset avaimesi eikä koskaan paljasta niitä, vaikka se olisi kytketty tietokoneeseen tai puhelimeen. Tämä varmistaa, että kolikkosi pysyvät turvassa, vaikka joku saisi laitteesi käsiinsä. Laitteessa on myös kaksivaiheinen todennus, joka lisää lompakkoon ylimääräisen turvakerroksen ja estää luvattoman käytön.

Kaiken kaikkiaan Ledger Nano S on loistava valinta aloittelijoille, jotka haluavat säilyttää kryptonsa turvallisesti ilman, että heidän tarvitsee huolehtia verkkoturvaloukkauksista tai hakkereista. Sen hintataso tekee siitä houkuttelevan myös niille, joiden budjetti on rajallinen ja jotka haluavat silti varmistaa, että heidän kryptovaransa ovat mahdollisimman turvassa.

Suurta kryptovarallisuutta ei tulisi säilyttää kaupankäyntipörsseissä, sillä hakkerit ovat onnistuneet hakkeroimaan niistä useita vuosien aikana. Ledger Nano S on täydellinen ratkaisu kaikille, jotka haluavat säilyttää kryptonsa turvallisesti ja suojatusti. Kunhan pidät laitteesi turvassa etkä koskaan jaa PIN-koodiasi, voit olla varma, että kolikkosi pysyvät turvassa, vaikka joku muu pääsisi käsiksi laitteeseesi. Laitetta on säilytettävä huoneenlämpötilassa.

Osa käyttäjistä varmuuskopioi Ledger Nano S -laitteensa mahdollisten ongelmien tai tietojen katoamisen varalta. Näin voit palauttaa rahasi, vaikka laitteelle itselleen tapahtuisi jotain. Lisäksi on tärkeää noudattaa kaikkia tarvittavia varotoimia, kun käydään kauppaa kryptovaluutoilla verkossa tai offline-tilassa. Muista käyttää luotettavaa valuutanvaihtoa, pidä yksityiset avaimesi turvassa ja ole aina tietoinen mahdollisista turvallisuusuhkista.

Vahvuudet ja heikkoudet

Ledger Nano S on erinomainen lompakko, joka tarjoaa käyttäjille siis turvallisen ja käyttäjäystävällisen tavan säilyttää kryptovaluuttojaan. Sen tietoturvaominaisuudet ovat huippuluokkaa, joten hakkerien tai muiden rikollisten on hyvin vaikea päästä käsiksi käyttäjän kryptoihin, vaikka he saisivat laitteen haltuunsa.

Laitteen suurin heikkous on se, että se tukee vain rajoitettua määrää kryptovaluuttoja. Tämä tarkoittaa, että jos haluat tallentaa muita valuuttoja, sinun on käytettävä kolmannen osapuolen lompakoita tai vaihtopalveluja, jotka eivät välttämättä ole yhtä turvallisia kuin Ledger Nano S. Toinen huono puoli on, että laitetta ei voi käyttää kovin kätevästi mobiililaitteen kanssa, joten sinun on kannettava sitä mukanasi, jos haluat päästä helposti käsiksi varoihisi.

Nano S:n vahvuutena voi nähdä myös sen hintalaatusuhteen, mikä vuoksi siitä onkin tullut yksi suosituimmista offline-lompakoista. Laite on erinomainen ratkaisu käyttäjille, jotka ovat vasta aloittamassa kryptovaluuttakauppaa, sekä kokeneille kryptosijoittajille. Sen ominaisuudet tekevät siitä yhden turvallisimmista saatavilla olevista lompakoista. Laite on käyttäjäystävällinen, helppo asentaa ja käyttää.

Ledger Nano X

Ledger Nano X on uudempi versio Ledger Nano S:stä. Laitteessa on Bluetooth-yhteys, joten sitä voidaan käyttää sekä mobiili- että pöytälaitteiden kanssa. Se tukee myös enemmän kolikoita kuin alkuperäinen versio, ja se tarjoaa lisäturvaa kaksivaiheisen todennuksen muodossa.

Tämän mallin tärkein etu edeltäjäänsä verrattuna on se, että sitä on paljon helpompi käyttää liikkeellä, sillä käyttäjät voivat vain yhdistää lompakkonsa puhelimensa tai tablettinsa kanssa. Tämä tekee siitä ihanteellisen niille, joiden on päästävä käsiksi varoihinsa nopeasti ja turvallisesti ollessaan poissa kotoa tai toimistosta. Tämän lompakon suurin haittapuoli on, että se maksaa enemmän (noin 150 €) kuin edeltäjänsä (noin 60 €), mikä tekee siitä vähemmän houkuttelevan niille, joiden budjetti on rajallinen.