Ledger Nano X arvostelu

Yhä useampi suomalainenkin on ostanut viime vuosina Bitcoinia, Ethereumia tai muita kryptovaluuttoja. Ostoryntäystä on saanut aikaan se, että moni on onnistunut saavuttamaan kryptosijoituksillaan suuria voittoja, joten muutkin haluavat päästä mukaan sijoitustoimintaan. Osakkeisiin ja rahastoihin verrattuna kryptovaluutat ovat herkempiä suurille ylä- ja alamäille.

Koska kryptovaluuttojen säilyttäminen kaupankäyntipörssissä ei ole kovin kannattavaa, moni haluaa säilyttää kryptonsa mieluummin turvallisissa digitaalisissa lompakoissa. Ledger Nano X on yksi suosituimmista ja parhaista offline-lompakoista, joka tukee lukuisia kryptovaluuttoja. Kyseessä on yksi turvallisimmista kylmistä lompakoista, joka sopii niin aloittelijoille kuin konkarisijoittajille.

Mikä on Ledger Nano X?

Ledger Nano X on laitteistolompakko, mikä tarkoittaa, että sillä voi tallentaa kryptovaluuttaa offline-tilassa. Kryptovaluuttaa, kuten Bitcoinia ja Ethereumia, voi säilyttää monin tavoin ja itselle paras säilytystapa riippuu ennen kaikkea siitä, miten aktiivisesti käyt kryptoilla kauppaa ja millaisen tietoturvatason haluat säilytyspaikaltasi. Kryptovaluutoista ja niiden kaupankäynnistä on enemmän asiaa plock.fi sivustolla. 

Ledger Nano X näyttää fyysisesti USB-tikulta ja toimiikin hyvin samalla tavalla – käyttäjä liittää sen tietokoneeseensa ja voi hallita kryptovaluuttojaan Ledger Live -ohjelmiston avulla.

Laitteessa on Bluetooth, joten sitä ei halutessaan tarvitse edes liittää tietokoneeseen; voit käyttää myös iOS- tai Android-mobiililaitetta Ledger Live Mobile -sovelluksella. Laitteen akun kesto on noin kaksi tuntia.

Sen lisäksi, että Ledger Nano X on turvallinen ja helppokäyttöinen, se tukee yli 1150 digitaalista omaisuutta. Tämä sisältää kaikki tärkeimmät kryptovaluutat, kuten Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Monero ja monet muut altcoinit. Voit käyttää sitä myös eri lohkoketjujen alustoilla luotujen tokenien tallentamiseen yhtäaikaisesti.

Kaiken kaikkiaan Ledger Nano X on yksi parhaista tällä hetkellä saatavilla olevista laitteistolompakoista. Sen tuki useille kryptovaluutoille ja sen kehittyneet turvaominaisuudet tekevät siitä ihanteellisen valinnan niille, jotka aikovat vakavissaan sijoittaa kryptovaluuttoihin.

Kenelle laite sopii?

Ledger Nano X on suunniteltu sekä kokeneille kryptosijoittajille että aloittelijoille. Sen käyttäjäystävällinen käyttöliittymä tekee sen käytöstä riittävän helppoa kenelle tahansa, ja sen kehittyneet turvaominaisuudet tekevät siitä sopivan arvokkaidenkin ”kryptosalkkujen” pitkäaikaiseen säilytykseen.

Niille, jotka ovat aloittamassa ensimmäistä kryptovaluuttasijoitustaan, Ledger Nano X on varmasti kätevä tapa päästä alkuun. Vaikka laitteen käyttö onkin melko intuitiivista, niin laitteen mukana tulee myös käyttöohjeet. Käyttöohjeista saakin ohjeet, miten voit aloittaa laitteen käyttämisen nopeasti ja turvallisesti. 

Jos olet kokenut sijoittaja, laitteessa on paljon ominaisuuksia, joiden ansiosta se erottuu positiivisesti monista muista lompakoista. Se on yhteensopiva eri alustojen kanssa ja tukee useita kryptovaluuttoja, joten se sopii hyvin monenlaisiin sijoituksiin. Lompakon avulla voit myös tallentaa jopa 100 sovellusta samaan laitteeseen, mikä tekee siitä todella kätevän, jos haluat hallita useita salkkuja kerralla.

Mitkä kryptovaluutat ovat tuettuja?

Ledger Nano X tukee yli 1150 digitaalista omaisuutta, mukaan lukien kaikki tärkeimmät kryptovaluutat, kuten Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple ja monet muut altcoinit. Se tukee myös eri lohkoketjualustoilla luotuja tokeneita samanaikaisesti, mikä onkin hyvin kätevää.

Tässä lista, joistakin suosituista kryptovaluutoista, joita laite tukee:

 • Bitcoin
 • Litecoin
 • Bitcoin Cash
 • Ethereum
 • Stellar
 • Cardano
 • NEO
 • Ripple
 • Dash
 • BAT
 • Monero
 • OmiseGO
 • Dogecoin
 • Vechain

Kaiken kaikkiaan Ledger Nano X on yksi parhaista nykyisin saatavilla olevista laitteistolompakoista. Sen tuki useille virtuaalivaluutoille ja kehittyneet turvaominaisuudet tekevät siitä ihanteellisen valinnan niille, jotka haluavat vakavasti sijoittaa virtuaalivaluuttoihin.

Koska laite maksaa noin 150 euroa, ei sitä ole kuitenkaan järkevää ostaa, jos sijoitukset ovat vain muutamia kymmeniä euroja. Tällaisen määrän kryptoja voi säilyttää myös kaupankäyntisivustolla, koska vaikka rahat sieltä häviäisivätkin esimerkiksi hakkerien toimesta, menetys on kuitenkin hyvin pieni.

Onko Ledger Nano X turvallinen?

Ledger Nano X on myös erittäin turvallinen, sillä siinä on kaksivaiheinen todennusprosessi, joka vaatii käyttäjiä syöttämään PIN-koodin ja vahvistamaan transaktiot napin painalluksella. Siinä on myös palautussiemen, jonka avulla käyttäjät voivat palauttaa lompakkonsa, jos se katoaa tai varastetaan. Laite itsessään on väärentämissuojattu, joten kukaan ei pääse käsiksi siihen tallennettuihin tietoihin ilman käyttäjän suostumusta.

Digitaalisesta lompakosta kannattaa aina tehdä varmuuskopio, eikä Ledger Nano X ole poikkeus. On suositeltavaa, että kirjoitat palautuslausekkeen esimerkiksi paperille, jotta voit palauttaa lompakkosi, jos se katoaa tai varastetaan. Joka tapauksessa viime vuosina offline-lompakoista on tullut turvallisempia, joten jos käytössäsi on hyvin vanha lompakko, voi olla aika vaihtaa uudempaan ja luotettavampaan vaihtoehtoon.

Vahvuudet ja heikkoudet

Kaiken kaikkiaan Ledger Nano X on erinomainen valinta kaikille, jotka haluavat sijoittaa kryptovaluuttoihin turvallisesti. Sen kehittyneet turvaominaisuudet, laaja valikoima tuettuja valuuttoja ja helppokäyttöisyys tekevät siitä hyvän valinnan.

Laitteen mukana tulee myös Ledger Live -sovellus, jonka avulla käyttäjät voivat helposti hallita kryptosalkkujaan suoraan puhelimestaan. Sovelluksessa on myös sisäänrakennettu pörssiominaisuus, joka tarjoaa ajantasaista hintatietoa monista tuetuista kolikoista ja tokeneista. Lisäksi käyttäjät voivat vastaanottaa ilmoituksia, jotta he pysyvät ajan tasalla kryptomarkkinoiden tärkeistä muutoksista nopeasti ja kätevästi.

Nano X:n heikkoutena voidaan nähdä sen hinta, joka on noin 160 euroa. Se on siis paljon kalliimpi kuin sen edeltäjä Nano S (jonka hinta on noin 50 euroa) ja useat sen kilpailijoista. Voidaankin sanoa, että Nano X ei ole paras mahdollinen lompakko niille, jotka ovat kryptomarkkinoilla vain kokeilemassa kepillä jäätä. Nano X on saanut myös kritiikkiä siitä, että se on suhteellisen hidas transaktioiden suorittamisessa, erityisesti verrattuna muihin laitteistolompakoihin.

Mitä eroa on Ledger Nano S:llä ja Nano X:llä?

Alkuperäisen Ledger Nano S:n ja siitä jalostetun Ledger Nano X:n välillä on melko suuriakin eroja. Nano X:ssä on suurempi näyttö, suurempi tallennuskapasiteetti ja Bluetooth-tuki, mikä tekee siitä kätevämmän käyttää. Lisäksi Nano X:ssä voi säilyttää samanaikaisesti jopa 100 eri kolikkoa ja rahaketta, kun Nano S:ssä voi säilyttää vain 18.

Nano X:ssä on myös parannettu akun kestoa, joten käyttäjien ei tarvitse ladata sitä koko ajan. Lisäksi laitteessa on ylimääräinen turvakerros, joka vaatii käyttäjiä syöttämään PIN-koodin, ennen kuin he pääsevät käsiksi digitaaliseen lompakkoonsa.

Kaiken kaikkiaan, vaikka Ledger Nano X:n hinta onkin korkeampi kuin sen edeltäjän, se tarjoaa paremman suorituskyvyn ja lisäominaisuuksia, joita käyttäjät ovat kaivanneet. Siksi niille, jotka etsivät turvallisempaa ja kätevämpää tapaa säilyttää kryptosijoituksiaan, ja omistavat paljon kryptovaroja, Nano X on varmasti parempi valinta.

Ledger Nano X vai kuuma lompakko?

Kryptovaluuttojen säilyttämisen kannalta yksi tärkeimmistä päätöksistä on, käyttääkö kuumaa lompakkoa vai laitteistolompakkoa, kuten Ledger Nano X:ää. Kuumat lompakot ovat monien käyttäjien mielestä paljon kätevämpiä, sillä niihin pääsee käsiksi mistä tahansa, missä on internet-yhteys. Tähän mukavuuteen liittyy kuitenkin myös turvallisuusriskejä, sillä ollessaan yhteydessä internetiin, ne ovat alttiita myös hakkereille.

Ledger Nano X:n kaltaisissa laitteistolompakoissa on sen sijaan ylimääräisiä tietoturvaominaisuuksia, joiden ansiosta hakkereiden on paljon vaikeampi päästä niihin käsiksi. Laite itsessään on peukaloinnin kestävä, ja se vaatii käyttäjiä syöttämään PIN-koodin, ennen kuin voi päästä käsiksi varoihin. Lisäksi siinä on palautusvaihtoehto, jonka avulla käyttäjät voivat palauttaa varansa, jos laite katoaa tai varastetaan.