Tässä onkin kysymys, mikä saattaa askarruttaa monienkin mieltä. Väkisinkin tulee vertailua näiden kahden eroja, kun katselee television kokki ohjelmia tai lukee sähkökulutuksesta ja siitä kuinka olisi yhä tärkeämpää säästää sitä. Kumpi sitten näsitä kahdesta vaihtoehdosta todella on ekologisempi vaihtoehto, on kysymys mitä tässä blogi kirjoituksessa käsittelemme. Yritämme ottaa asiaan mahdollisimman neutraalin kannan ja vertailla näitä kahta tuotetta mahdollisimman puolueettomasti.

Kun tutkimustuloksia tarkastelee, on suhteellisen selvää että kaasuhella vie voiton sähköhellasta ekologisuudessa, mutta kaasuhellan valinnassa tulee kuitenkin ottaa huomioon erinäisiä asioita joita tulisikin pohtia huolella ennen kaasuhellan valintaan päätymistä. Huomioon otettavia asioita ovat mm. kaasupullolle varattava tila, onko valmis käyttämään joko neste-tai maakaasua, jos päätyy kaasulieteen tulee varmistaa että liedessä on liekinvarmistin, joka sulkee tarvittaessa kaasun tulon laitteeseen. Ilmanvaihdon täytyy myös olla kunnossa, ettei kaasu pala epäpuhtaasti ja muodosta häkää!

Sähköliesi taas on suomalaisille tuttu ja turvallinen valinta, mutta sähkönkulutus näissä perinteisissä sähköliesissä on suhteellisen suurta, eli jos on vähääkään kiinnostunut oman hiilijalanjälkensä koosta, on sähköliesi kyseenalainen valinta. Asia miksi moni suomalainen silti päätyy valitsemaan sähkölieden, on se että suomessa se on ollut tavallisin vaihtoehto ja meillä ei ole totuttu toimimaan kaasun kanssa, poikkeuksena kesämökit, joissa monella suomalaisella on vanhanaikainen kaasuhella ja uuni. Kaasu mielletään suomessa edelleen epäturvalliseksi käyttää ja käyttöä vaikeuttaa suurien kaasupullojen sijoittelu varsinkin remonttikohteissa, joissa niille on todella haastavaa löytää sopiva sijoituspaikka.

Tärkeää valinnassa olisi miettiä myös sitä, minkä verran ruokaa laitetaan ja minkälaiselle määrälle ihmisiä. Asian voisikin kiteyttää niin että mitä suuremmalle määrälle ihmisiä ruokaa laitetaan, sitä parempi vaihtoehto on kaasuhella. Jos taas ruuanlaitto on vähäistä, eikä talouteen kuulu monia henkilöitä, voi perinteinen sähköliesi puoltaa paikkaansa.

Loppujen lopuksi valinnassa on kuitenkin kyse henkilökohtaisista mieltymyksistä ja uunin lieden hankintaan varattu rahamääräkin vaikuttaa olennaiselta osalta asiaan. Hyvä idea onkin keskustella asiasta ensin kotona ja sen jälkeen jos päätöksen teko tuntuu hankalalta, kysyä neuvoa kodinkoneliikkeissä työskentelevien ammattitaitoisten myyjien puoleen. He osaavat varmasti kertoa kummankin lieden etuja sekä ns. miinuksia!

sähkö