Vintage-videopelit kiinnostavat nyt


Videopelikonsoleita on ollut olemassa 1970-luvun alusta lähtien. Sittemmin videopelikonsolit ovat kehittyneet huomattavasti ja uusia ja kehittyneempiä konsoleita julkaistaan muutaman vuoden välein. Nyt on kuitenkin havaittavissa kasvava trendi, jossa ihmiset ovat kiinnostuneita vanhoista videopelikonsoleista. Mikä niissä viehättää? Paneudumme juuri tähän aiheeseen tässä artikkelissa.

Mistä videopelaaminen sai alkunsa?


Videopelikonsolien historia on kiehtova. Kaikki alkoi ensimmäisen konsolin, Magnavox Odysseyn, julkaisusta vuonna 1972. Sitä seurasi Atari Pong -koulukonsoli vuonna 1975. Nämä varhaiset konsolit olivat hyvin yksinkertaisia nykypäivän standardeihin verrattuna, mutta ne loivat perustan peliteollisuudelle sellaisena kuin me sen nykyään tunnemme.

Vuosien mittaan pelikonsoleista on tullut yhä kehittyneempiä. Nintendo Entertainment System (NES) julkaistiin vuonna 1985 ja se esitteli pelaajille Marion ja Donkey Kongin kaltaiset ikoniset hahmot. Super Nintendo Entertainment System (SNES) seurasi vuonna 1991 ja tarjosi entistäkin kehittyneemmän grafiikan ja pelattavuuden.

1990-luvulla 3D-pelaaminen yleistyi, kun Sony PlayStation julkaistiin vuonna 1994. Tämä konsoli sisälsi kehittynyttä grafiikkaa ja pelattavuutta ja pelaajat pystyivät ensimmäistä kertaa uppoutumaan 3D-maailmoihin pelien kuten Tekken ja Gran Turismo kautta. Sitä seurasivat Sega Saturn ja Nintendo 64, jotka molemmat tarjosivat samanlaisia ominaisuuksia.

1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa julkaistiin joitakin kaikkien aikojen ikonisimpia pelikonsoleita. Sony PlayStation 2 (PS2), Microsoft Xbox ja Nintendo GameCube julkaistiin vuosina 2000-2001. Nämä konsolit tarjosivat upeat grafiikat ja laajan pelivalikoiman.

2000-luvulla pelikonsoliteknologia on kehittynyt entisestään. Vuonna 2005 julkaistu Xbox 360 oli ensimmäinen konsoli, joka tarjosi teräväpiirtografiikkaa. Vuonna 2006 julkaistu PlayStation 3 seurasi perässä. Nämä konsolit pystyvät nyt pelaamaan pelejä täydellä HD-tarkkuudella (1080p).

Uusimman sukupolven konsolit, PlayStation 4 ja Xbox One, julkaistiin molemmat vuonna 2013. Ne tarjoavat entistäkin tehokkaamman laitteiston ja kehittyneitä ominaisuuksia, kuten sosiaalisen verkostoitumisen ja verkkomoninpelaamisen.

Peliteollisuus on jatkanut kasvuaan jokaisen uuden konsolin julkaisun myötä. Maailmanlaajuisten pelimarkkinoiden arvo on nyt arviolta 100 miljardia dollaria. Tämä luku tulee vain kasvamaan tulevina vuosina.

Myös perinteiset korttipelit kasvattavat suosiotaan. Pelin nimeltään paskahousu säännöt ovat yksinkertaiset, kannattaa tutustua!

Missä piilee vanhojen pelikonsolien viehätys?


Pelikonsolien pitkän ja rikkaan historian ansiosta ei ole ihme, että ihmiset ovat nyt kiinnostuneita varhaisemmista malleista. On monia syitä, miksi joku haluaa pelata vanhalla konsolilla. Ehkä he ovat kasvaneet tietyn konsolin parissa ja haluavat palata lapsuusmuistoihinsa. Tai ehkä he ovat uteliaita siitä, miten videopelit ovat kehittyneet vuosien varrella.

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi vintage-videopelit ovat jälleen suosiossa on se, että ne tarjoavat ainutlaatuisen pelikokemuksen, jota ei löydy nykyaikaisista konsoleista. Monet näistä vanhemmista peleistä ovat riippumattomien kehittäjien tekemiä, joilla ei ollut samoja resursseja kuin nykyään suurilla julkaisijoilla. Tämä tarkoittaa, että heidän oli usein oltava luovia ja keksittävä mielenkiintoisia ja innovatiivisia pelimekaniikkoja. Tämän seurauksena monet vanhemmista peleistä ovat keräilijöiden suosiossa.

Toinen syy niiden suosioon on se, että vanhat konsolit voivat olla nykyään varsin arvokkaita. Esimerkiksi alkuperäinen NES-konsoli vuodelta 1985 voi maksaa eBayssä noin 200 euroa, kun taas Sony Playstation 2 vuodelta 2004 voi maksaa jopa 300 euroa. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että konsoleita ei enää valmisteta, joten ne ovat yhä harvinaisempia.

Näin pääset vintage-pelien makuun


Oli syy pelien suosioon mikä tahansa, on olemassa monia tapoja pelata vanhoilla pelikonsoleilla. Yksi vaihtoehto on ostaa käytetty konsoli hyvämaineisesta lähteestä, kuten eBaysta tai Amazonista. Toinen vaihtoehto on ostaa kunnostettu konsoli erikoistuneelta jälleenmyyjältä. On myös olemassa useita verkkoalustoja, joiden avulla voit pelata klassisia pelejä selaimellasi.

Kun olet saanut vanhan konsolin, sinun on liitettävä se haluamaasi näyttölaitteeseen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki niistä eivät toimi nykyaikaisissa televisioissa tai laitteissa. Jotta saat ne toimimaan uudelleen, saatat tarvita vanhan koulukunnan TV-sovittimen tai muunninlaatikon. Löydät myös paljon tietoa niiden asentamisesta verkosta.

Kun olet asentanut konsolin, sinun on ostettava pelejä. Ne voidaan ostaa joko fyysisinä kopioina tai digitaalisesti ladattuina. Jälleen kerran eBay ja Amazon ovat hyviä käytettyjen pelien lähteitä. Voit myös löytää monia klassikkopelejä nykyaikaisille konsoleille niiden verkkokaupoista.

Vanhojen konsolien ystävä nauttii varmasti myös korttipeleistä. Katso täältä ristiseiska säännöt.

Vanhassa vara parempi?


Vanhoissa konsoleissa ja peleissä on ainutlaatuinen viehätys, jota on vaikea löytää nykypäivän markkinoilta. Ne ovat muistutus siitä, miten pitkälle olemme päässeet tällaisessa maailmassa viihdettä. Ne tarjoavat välähdyksen menneisyyteen ja peleihin, joista ennen nautimme. Jos siis kaipaat nostalgiaa, mikset kokeilisi vanhaa konsolia? Saatat yllättyä siitä, miten hauskaa sinulla on.